Shares

Muntele este o fascinaţie în orice anotimp, dar 1 Decembrie, Ziua României, reprezintă un moment aparte pentru o tură în natură.

Cei de la Salvamont Vatra Dornei au avut acum câţiva ani ideea de a organiza ture în diferite masive, iar de doi ani au inclus în acest proiect nu doar salvamontişti, ci şi pasionaţi ai muntelui.

IMG_2704

Recunosc că această idee mi-a plăcut, aşa că am purces la drum cu speranţa că muntele mă va primi cu căldură. Şi chiar aşa a fost, cele aproximativ minus 5 grade Celsius la care s-a adăugat şi vântul fiind compensate din plin de privelişti superbe.

A fost o zi foarte senină, în care s-a putut vedea nu doar Ceahlăul, ci şi linia Făgăraşului, o raritate pentru toţi cei care urcă frecvent pe munte.

Unul din voluntarii de la Salvamont, Gabi, a negat că Ceahlăul poate fi atât de aproape, dar după câteva minute de reflecţie şi după o analiză mai atentă a recunoscut: „E Ceahlăul, altceva nu poate fi. Dar nu credeam că se vede aşa de clar”.

IMG_2708

Fosta exploatare minieră din Călimani era acoperită cu puţina zăpadă căzută zilele trecute, aşa încât imaginile selenare de acolo s-au estompat.

Vântul care dădea semne de agitaţie s-a potolit pe traseu, dar sus pe Pietrosul Călimani, la 2.100 de metri altitudine, şi-a făcut simţită din nou prezenţa. Totuşi, frigul nu a deranjat pe nimeni, iar vântul a fluturat steagul României stârnind sentimente de mândrie printre cei care s-au încumetat pe munte.

IMG_2677

Din echipa de 11 persoane constituită ad-hoc la Vatra Dornei, cu care am fost ieri pe traseu, a făcut parte şi Sorin Tănase, un împătimit al fotografiei, care a cărat câteva kilograme bune de echipament pentru a surprinde cele mai bune imagini.

Iar muntele a fost darnic cu el, şi cu noi în acelaşi timp, şi i-a oferit posibilitatea imortalizării unor peisaje extraordinare.

in pietrosu calimani

Revenirea la bază, la locul unde lăsasem maşinile, a coincis cu o schimbare aproape radicală din punct de vedere meteorologic. Vântul s-a înteţit serios, iar plafonul de nori a coborât ameninţător. Avea să fie preludiul ninsorilor abundente începute în noaptea de luni spre marţi, la doar câteva ore după ce am coborât din Pietrosul Călimani.