Brigada Diverse

După 20 de ani

Nu, nu este titlul cărţii cu acelaşi nume scrisă de Alexandre Dumas tatăl, ci o dulce reîntâlnire.

Iar muşchetarii au fost în număr suficient de mare pentru a depăna amintiri dintre cele mai frumoase, unele din spatele unor kilograme în plus, altele de sub chelie, altele cu înţelepciunea părului alb.

Cu puţin mai devreme decât termenul limită de 20 ani, vineri şi sâmbătă a fost întrunirea promoţiei 1997 a specializării Material Rulant de Cale Ferată din cadrul Facultăţii de Transporturi de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

Dacă acum 10 ani întâlnirea a avut loc la Călimăneşti-Căciulata, în acest an locul stabilit pentru reunire, prin vot deschis, a fost Moieciu de Sus, o zonă extraordinar de frumoasă, situată la doi paşi de Cheile Grădiştei, dar şi la mică distanţă de Bran şi Râşnov.

Au fost oameni care nu s-au văzut chiar de la absolvirea facultăţii, dar şi colegi care au ţinut legătura mai mult, unii prin prisma relaţiilor de serviciu, alţii pur şi simplu pentru că au păstrat o relaţie de prietenie mai strânsă.

Cei mai mulţi dintre colegi lucrează la CFR, şi am să intru în amănunte prea multe pentru că există şapte mii de structuri (am exagerat … doar puţin) în acest sistem cândva compact. Sunt însă şi oameni care au ales să lucreze în domeniul privat ori şi-au construit propriile afaceri.

promotia 1997

Indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea am văzut colegi pe lângă care viaţa nu a trecut aiurea. Iar cei care activează la CFR au, în mare majoritate, funcţii de conducere la Ministerul Transporturilor, la regionalele CFR din Bucureşti, Constanţa, Craiova sau Braşov, ori pe la diferite depouri, revizii de vagoane şi alte structuri care ţin de domeniul transporturilor feroviare.

Există şi două cazuri aparte: Vali Ciapraz este omul al cărui nume se leagă de Regiotrans, una dintre cele mai importante companii private de transport călători din România.

Iar parcă pentru o sincronizare perfectă, joi, cu o zi înainte de întrunire, Mihai Manole a fost numit director general interimar pentru o perioadă de 4 luni la CFR Marfă.

L-am felicitat direct, dar o fac şi aici, şi aştept ca până la revederea următoarea, nu contează când va fi aceasta, să pot felicita şi alţi colegi. De ce nu, un viitor ministru al Transporturilor.

Mă bucur că fac parte din această generaţie şi că am astfel de colegi. Pentru mine sunt nişte oameni de excepţie, iar petrecerea de la Moieciu de Sus spune mai mult decât aş putea descrie eu în cuvinte.

Articole asemănătoare

Un Comentariu

  1. Daca nici cunostintele tale nu comenteaza nimic de acest subiect macar sa vin eu cu ceva revoltator pentru voi ziaristii. Acesta e comentariu care se lega bine cu un un articol al domnului Narcis de la Monitorul :

    Bun articolul cu cimitirul pentru ca se leaga de o povestire ce frizeaza grotescul si e foarte calda, a unui prieten de-al meu. S-a dus tipul sa dea examenul de paznic la cimitir cum se poate vedea si pe site-ul Primariei. A dat „proba practica” si cand a mers sa vada rezultatele era penultimul pe lista. Daca nu esti implicat iti vine sa razi. Prietenul meu s-a enervat la culme pentru ca , din cel 9 candidati, doar el si cu inca unul au muncit de-au rupt vreo ora sa incarce o remorca cu niste crengi. Restul candidatilor erau prin spate si maturau finut, frumos cat de cat , conform probei. Cand a fost la Primarie sa vada rezultatul probei practice , ce crezi „surpraizi” prietenul meu era aproape ultimul ca si nota. Efectiv m-am revoltat pentru ca exista atat de multa mafie, pentru ca bunul meu amic a ajuns atat de jos incat nici diploma de la liceul Stefan cel Mare, nici diploma de licenta, nici macar atestatul de securitate obtinut cu nota 10 din 30 de cursanti la AJOFM nu valoreaza nimic. Si-a murdarit hainele in ultimul hal la aceasta proba practica in timp ce un fel de sefulet tinerel ce se ocupa cu cimitirele radea ca un manz prin dos tinandu-si cafeaua un mana. Intrebarea este urmatoarea : de ce acestui om i se da un sut in fund atat de brutal si cinic? Raspunsul ar fi urmatorul si anume , fie nu a dat dreptul, fie ca cei din Primarie se tem ca ar deveni periculos in afacerea cimitirelor, fie ca „sefutzii” astia se tem ca e unul mai destept “dacat” ei si le-ar putea lua locul.

Back to top button