Brigada Diverse

Flutur, turismul înseamnă şi Salvamont!

Mult trâmbiţatele proiecte turistice cu care Gheorghe Flutur iese în faţă de trei ori pe zi şi o dată seara au acoperire doar sub plapuma sa. Şi asta doar când plapuma nu este prea scurtă sau nu are găuri.

Din păcate, în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, plapuma este ciuruită. Numai că Gheorghe Flutur se îmbată cu apă stătută şi încearcă să ne ia păcălească cu diferite rahaturi frumos ambalate, gen drumul lemnului sau nu mai ştiu ce invenţii de trei lei.

Investiţiile în protecţia turiştilor, ăia tot mai puţini care ne vin în judeţ, şi nu o spun eu ci statisticile oficiale, sunt ignorate cu bună-ştiinţă.

Şi iarăşi nu o spun eu, ci şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petrică Ariciuc. Totul a plecat de la incidentul de vineri după-amiază, când 43 de turişti au rămas blocaţi în telescaunul de la Vatra Dornei. Fără a avea echipament specific unui asemenea tip de intervenţie, salvamontiştii dorneni au reuşit să-i aducă în siguranţă la sol pe adulţii şi copiii rămaşi la înălţime. Operaţiunea s-a finalizat în mai puţin de două ore, numai că asta a însemnat şi distrugerea unui echipament folosit pentru alpinism. Petrică Ariciuc a ţinut să-şi exprime dezamăgirea vizavi de modul în care Gheorghe Flutur a înţeles să sprijine Serviciul Salvamont Vatra Dornei.

Am să redau integral nemulţumirile Serviciului Salavamont Vatra Dornei, cu menţiunea că Flutur a fost astăzi la Vatra Dornei, dar nu s-a învrednicit să-şi aloce măcar 5 minute pentru a discuta cu Ariciuc:

„Profesionalismul celor 8 salvamontişti dorneni care au intervenit a fost confirmat cu atât mai mult cu cât echipamentul de intervenţie nu a mai fost înnoit de mai bine de 4 ani de zile, cantitatea şi calitatea acestuia nu este un punct forte, iar intervenţiile nu sunt răsplătite sub nici o formă. Intervenţiile salvamontiştilor sunt gratuite, aceştia activând asemanător ca voluntarii Crucii Roşii. Finanţarea Serviciului Salvamont Vatra Dornei este asigurată exclusiv de Primăria Vatra Dornei. Deşi şeful serviciului Salvamont Vatra Dornei a făcut nenumărate solicitări preşedintelui Consiliului Judeţean dl Gheorghe Flutur de a ajuta financiar şi formaţia din Vatra Dornei, acestea au fost respinse total de către preşedinte. În momentul actual CJ Suceava finanţează doar serviciul judeţean salvamont care asigură securitatea turiştilor în masivul Rarău. Serviciul Salvamont Vatra Dornei asigură securitatea turiştilor în Masivele Suhard, Călimani şi Giumalău, precum şi pe cele 3 pârtii de schi din staţiunea montană, intervenţiile acestora ajungând anual la o medie de 130 de cazuri.

Rezolvarea eficientă a intervenţiilor montane de pe teritoriul judeţului, colaborarea eficientă între serviciile de salvare montană sunt deziderate după care ar trebui să se ghideze un bun manager care este conştient de importanţa componentei de turism montan în paleta prodului turistic BUCOVINA. Solicitarea noastră a venit după modelul aplicat cu succes de consiliile judeţene din Cluj, Braşov, care deşi au în subordine servicii judeţene salvamont, ţinând cont de  importanţa unei zone montane precum şi modul local de organizare în privinţa  salvărilor şi intervenţiilor montane au decis să aloce  din bugetul CJ fonduri separate pentru unele servicii salvamont locale. Este păcat că acest lucru nu se poate întâmpla şi în judeţul Suceava. Noi vom continua să ne facem datoria, fiind vorba în primul rând de pasiune, dragoste de munte şi mai ales respect pentru oamenii de munte. Daca şi în acest domeniu atât de nobil se manifestă orgolii politice, poliţe plătite pentru insuccese electorale etc, atunci nu ne rămâne decât să aderăm la  propunerea unui ziarist dornean şi să  mutăm  administraţia staţiunii Vatra Dornei la judeţul Bistriţa”.

Articole asemănătoare

15 Comentarii

 1. In fond,eu pot sa admit ca orange-goutanul Flutur este animat de cele mai bune intentii. Cu toate acestea,comportamentul sau cotidian este doar o parodie a comportamentului unui prim-secretar de C.J. de partid…
  Iliescu in perioada sa ieseana le dadea clasa la toti fluturistii astia…
  Cum ar zice un frataucean vestit: „Il y a ici quelque chose de la psikhanalise…”

 2. Conform unei HCL- Vatra Dornei toti agentii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul turismului sunt obligati sa vireze 0,5% din incasari Taxa Salvamont iar cei mai multi o si fac. In anul 2007 unul dintre agenti a declarat ca a virat in acel an 60.000ron pentru acest serviciu care are 2 angajati. Ce se intampla cu banii totusi????

 3. Sa inteleg ca Domnul Flutur incepe sa fie vinovatul a tot ce se intampla pe plan local ?

  Turismul trebuie sustinut si incurajat in sfarsit avem drumuri bune care leaga statiunile judetului daca se trage tare pe promovare sa auda lumea de BUCOVINA peste cativa ani Suceava o sa fie un judet turistic foarte cautat
  Toata lumea rade de oi de piata volanta din Suceava din Cluj dar numai asa aude lumea de judet – pacat ca sunt multi oameni care nu inteleg acest lucru

  1. Da,cam asta trebuie sa intelegi,pentru ca daca ar avea si merite si le-ar asuma pe toate – daca nu le are le inventeaza. Ai auzit de faza cu Contac,fostul pesedist de la Botosani caruia i-a facut cadou contracte de drumuri de 25 milioane de euro? Stii ca ăla este specialist in cămăşi,adica detine o firma de confectii? Desigur,poate fi o legatura intre camasi si camasile asfaltice de partid…
   Ei au raspunsul: „…pai sunt bani europeni,ce treaba aveti voi?”
   Asta imi sugereaza bancul cu Ion : „Ioane,vezi ca iti reguleaza unu’ nevasta in porumb!” „Da-l dracului – zice Ion – ca-i porumbul C.A.P.-eului !” Stii dumneata ce e aia ca doar ai fost sef de colhoz la Vicov de Sus.
   In rest,este exact asa cum zice „Criza”,mai sus: nu este o tara normala aceea in care un judet o duce mai bine pentru ca seful sau este mai hoţ…

 4. Prietene Nato,
  Acest domn numit de tine Flutur reprezinta extensia intelectuala a lui Ceausescu in mintea ta si a multor altora care nu pot supravietui fara a se sti privegheati de un tatuc atoatestiutorfacatorsibun.
  Sa ti spun eu tie si tuturor celor care au votat cu acest gand un lucru: nu este un privilegiu meritat ci o rusine sa iei din bugetul altor judete pentru tine pe motiv ca tu ai sprijinit orangina cu mai multe voturi.

  In acest context de anormalitate mi se pare logic sa consideri ca supermeritorie si exceptionala existenta banala unor drumuri cat de cat bune in judet.
  Cat despre previzionata explozie a turismului in Suceava in cativa ani, vorba unui scriitor proletcultist: ”mai vorbim noi, mestere”.

 5. criza tata eu am scis ce imi doresc sa ajunga judetul Suceava

  Poate am eu o gandire futurista dar orasele mici vor pica adica vor disparea , toata lumea are o tendinta sa plece spre orasele mari
  deci pe scurt daca nu gasim o solutie sa facem ceva in judet in scurt timp Suceava o sa ajunga ca o comuna unde numai pensionari o sa vezi pe strazi ( deoarece tinerii vor pleca in straintate sau in orasele mari gen Bucuresti sau Iasi )

  De aceea imi place ideea ca Suceava sa fie cunoscuta sa nu mai zica miticii ca suntem Moldoveni ci Bucovineni – iar daca acest lucru se poate face daca o punem pe Doamna Udrea pe cal atunci asa sa fie .

  Cat despre banii luati de la alte judete nu am nici o problema totul in Romania se face pe influenta, cata influenta ai la Bucuresti momentan stam bine si asta trebuie sa recunoastem ca e datorita unui singur om
  Nici Baisanu si nici Nechifor nu pot aduce bani pt judet ( momentan ) , cand o vor face o sa ma bucur si mai tare .

  1. Bă,dar voi nu aveti leac,ce idei nastrusnice va trec prin cap…Puteti s-o puneti pe d-na Udrea in ce secţiune a calului va place sau îi place,ce are asta cu dezvoltarea Sucevei?? Se vede ca iti lipsesc notiuni elementare de economie si chiar de politica economica,de aia suntem pe ultimul loc in UE ca scrieti voi cu oi pe dealuri si va imbracati cu bundite cu jder. Pasunismul de care suferi nu a a dus nimic bun nici in trecut. Cand o sa mearga economia si ţara o sa fie condusa de oameni cu scoala si nu de padurari,bisnitari si zootehnisti ratati atunci o sa mearga si Bucovina,adica ce a mai ramas din ea. Pana atunci,cum o sa zica lumea ca esti altfel decat vasluianul sau ieseanul cand ai creierul la fel de neted ca unii dintre ei?
   MOMENTAN (??) stai prost chiar daca tu o duci bine,stai prost in primul rand cu cartea. Cand o sa terminati sa va pupati in cur intre voi o sa fie prea tarziu inclusiv pentru cei ca tine,cu retard vizibil.

  2. P.S. Nu ma pot abtine sa nu-ti spun ca ,intradevar, ai o gandire,cum sa-ti spun,oarecum fututuristica… Sper sa nu te deranjeze o silaba in plus dar e mai aproape de adevar si de obsesia voastra cu turismul facut cu mocaniţa in centrul Sucevei…

 6. Uau kuku dupa tine nu ar trebui asa se faca nimia ca se fura, ca unii nu sunt buni, ca ca ca

  Am auzit numai scuzede la tine si veo 2 solutii cu daca in fata .

  2 la mana nu te-am jignit eu m-am dat cu parerea chiar am recunoscut ca am o gandire mai diferita , as putea sa iti arat ca sunt unul dintre cei mai mari marlani intalniti de tine dar nu as dovedi nimic cu treaba asta, nu as impresiona pe nimeni

  Sper ca a fost prima si ultima data

 7. Nato draga,

  S ar putea sa fii om de buna credinta si sa crezi sincer balivernele portocalii sau rosii.
  Nu mai crede atat de mult ca Bucovina si Suceava ar putea fi ”over the top” aici in Romania datorita unui Gheorghe Balan sau Ionut Flutur sau etc.
  Asa cum nu vei vedea niciodata un trandafir crescut in mijlocul unui cacat, tot asa n ai sa vezi o regiune mai cu mot decat alta in mijlocul unui marasm socio economic precum Romania.
  Degeaba declari tu ca nu iti pasa de unde vin uneori niste bani atata timp cat acestia servesc interesului local. Inseamna ca nu ai inteles prea bine ca toti apartinem aceleiasi supe maronio-mioritico-danubiana.
  Nu poti cladi nimic durabil si corect prin furt si minciuna, chiar daca poate ,in anumite momente, crezi in mod eronat ca le poti pune pe acestea in slujba intentiilor bune.

  1. Vezi ce imi raspunde mie mai sus,este edificator pentru IQ-ul unui fan pedelist apoi vezi ce inteleg ei prin decentralizare… Sta la indoiala daca ăla care fura in Italia face bine sau nu,mai are de judecat ,deci unde e mai bine sa furi si pe cine?
   Sigur, Europa e mai mare si mai zemoasa,ar fi de unde…

 8. criza dupa cum zici tu ma fcai sa imi para rau ca nu sunt in plecat din Romania asa cum au facut multi prieteni de ai mei ( si cum au de gand sa mai faca cativa )

  Trebuie sa existe o solutie , am facut destul de putine progrese in ultimi 20 a ani toti ne-am fi asteptat la mai mult, trebuie sa se faca schimbul de geneatii zic eu de aceea ma bucur cand cineva oricine ar fi el incerca sa faca ceva, vad o raza de speranta
  Eu cam asta inteleg prin descentralizare fiecare judete regiune ce o fi se descurca singurel cum o face e treaba lui
  Daca Dorel fura prin Italia dar aduce bani acasa si familia traieste bine, mai bine ca inainte nu stiu e de discutat aici e o problema destul de sensibila

  1. kuku sa inteleg ca tu esti fac psd ?
   suntem ca la fotbal daca tu tii cu dinamo si eu cu steaua atunci cand ne vedem ne dam pumni ?

 9. Ar trebui sa te traga cineva de mâneca ,sa te opresti,ai probleme mari si cu scrisul si cu cititul,bag seama. Poate cei de la pdl isi gasesc alt purtator de cuvant,au suficienti renegati,poate unii chiar stiu ceva carte. Nu sunt fanul celor ca tine si nici al altui partid – care cum ajung la putere se dau in stambă…

 10. Da 🙂 la naiba am primit deja un telefon de la Domnul Flutur care a primit un telefon de la Domnul Basescu si a zis sa o las mai moale cu comentariile stupide si sa ma pun cu burta pe carte sa mai invat cate ceva 🙂

  Daca nu ma calmez cred ca o sa imi pregateasca un dosar sau ceva gen Bogdan Chirieac

  Nici nu stiu cum s-a ajuns in zona asta am inceput cu viitorul judetului Suceava si an ajuns la niste prostii

  Pe scurt Eu sustin pe toata lumea care aduce bani si se agita pentru judet

Back to top button