Shares

Mult trâmbiţatele proiecte turistice cu care Gheorghe Flutur iese în faţă de trei ori pe zi şi o dată seara au acoperire doar sub plapuma sa. Şi asta doar când plapuma nu este prea scurtă sau nu are găuri.

Din păcate, în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, plapuma este ciuruită. Numai că Gheorghe Flutur se îmbată cu apă stătută şi încearcă să ne ia păcălească cu diferite rahaturi frumos ambalate, gen drumul lemnului sau nu mai ştiu ce invenţii de trei lei.

Investiţiile în protecţia turiştilor, ăia tot mai puţini care ne vin în judeţ, şi nu o spun eu ci statisticile oficiale, sunt ignorate cu bună-ştiinţă.

Şi iarăşi nu o spun eu, ci şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petrică Ariciuc. Totul a plecat de la incidentul de vineri după-amiază, când 43 de turişti au rămas blocaţi în telescaunul de la Vatra Dornei. Fără a avea echipament specific unui asemenea tip de intervenţie, salvamontiştii dorneni au reuşit să-i aducă în siguranţă la sol pe adulţii şi copiii rămaşi la înălţime. Operaţiunea s-a finalizat în mai puţin de două ore, numai că asta a însemnat şi distrugerea unui echipament folosit pentru alpinism. Petrică Ariciuc a ţinut să-şi exprime dezamăgirea vizavi de modul în care Gheorghe Flutur a înţeles să sprijine Serviciul Salvamont Vatra Dornei.

Am să redau integral nemulţumirile Serviciului Salavamont Vatra Dornei, cu menţiunea că Flutur a fost astăzi la Vatra Dornei, dar nu s-a învrednicit să-şi aloce măcar 5 minute pentru a discuta cu Ariciuc:

„Profesionalismul celor 8 salvamontişti dorneni care au intervenit a fost confirmat cu atât mai mult cu cât echipamentul de intervenţie nu a mai fost înnoit de mai bine de 4 ani de zile, cantitatea şi calitatea acestuia nu este un punct forte, iar intervenţiile nu sunt răsplătite sub nici o formă. Intervenţiile salvamontiştilor sunt gratuite, aceştia activând asemanător ca voluntarii Crucii Roşii. Finanţarea Serviciului Salvamont Vatra Dornei este asigurată exclusiv de Primăria Vatra Dornei. Deşi şeful serviciului Salvamont Vatra Dornei a făcut nenumărate solicitări preşedintelui Consiliului Judeţean dl Gheorghe Flutur de a ajuta financiar şi formaţia din Vatra Dornei, acestea au fost respinse total de către preşedinte. În momentul actual CJ Suceava finanţează doar serviciul judeţean salvamont care asigură securitatea turiştilor în masivul Rarău. Serviciul Salvamont Vatra Dornei asigură securitatea turiştilor în Masivele Suhard, Călimani şi Giumalău, precum şi pe cele 3 pârtii de schi din staţiunea montană, intervenţiile acestora ajungând anual la o medie de 130 de cazuri.

Rezolvarea eficientă a intervenţiilor montane de pe teritoriul judeţului, colaborarea eficientă între serviciile de salvare montană sunt deziderate după care ar trebui să se ghideze un bun manager care este conştient de importanţa componentei de turism montan în paleta prodului turistic BUCOVINA. Solicitarea noastră a venit după modelul aplicat cu succes de consiliile judeţene din Cluj, Braşov, care deşi au în subordine servicii judeţene salvamont, ţinând cont de  importanţa unei zone montane precum şi modul local de organizare în privinţa  salvărilor şi intervenţiilor montane au decis să aloce  din bugetul CJ fonduri separate pentru unele servicii salvamont locale. Este păcat că acest lucru nu se poate întâmpla şi în judeţul Suceava. Noi vom continua să ne facem datoria, fiind vorba în primul rând de pasiune, dragoste de munte şi mai ales respect pentru oamenii de munte. Daca şi în acest domeniu atât de nobil se manifestă orgolii politice, poliţe plătite pentru insuccese electorale etc, atunci nu ne rămâne decât să aderăm la  propunerea unui ziarist dornean şi să  mutăm  administraţia staţiunii Vatra Dornei la judeţul Bistriţa”.