Shares

Cultura suceveană e în agonie. Nu pentru că i-ar lipsi valorile, ci pentru că e măcinată de orgolii şi răzbunări personale, în care îşi bagă coada şi clasa politică.

Nu pot spune că Ion Drăguşanul este favoritul meu, dar o serie de acţiuni iniţiate de acesta merită lăudate. Mă refer la cele care au interferenţe cu cultura şi arta din Bucovina şi care peste timp vor rămâne în analele de specialitate. Să revin la ceea ce este dureros. Drăguşanul a iniţiat şi organizat anul acesta câteva acţiuni culturale. Una dintre acestea s-a dovedit un eşec parţial, iar la vremea respectivă Drăguşanul nu s-a sfiit să trimită săgeţi spre cei pe care i-a considerat vinovaţi. Unul dintre principalii vizaţi a fost Vasile Ursachi, directorul interimar al Centrului Cultural Bucovina. Se pare că protestul public al lui Ion Drăguşanul nu a rămas fără ecou. Din păcate, nu în sensul de a repara greşelile trecutului, ci de a omorî şi ce mai avea viaţă. Într-un comunicat de presă, Ion Drăguşanul a anunţat că se desfiinţează Festivalul-Concurs al Poeziei Europene „Naţiunea Poeţilor”, Festivalul Naţional de Muzică Folk „La Suceava, în Cetate” şi Comemorarea Arderii Cărţilor Bucovinei, deşi toate cele trei manifestări culturale erau lucrate la cheie. O primă consecinţă este aceea că invitaţi din Israel, Germania, Brazilia, Olanda, Belgia, Ucraina, Anglia, Moldova şi România vor primi scrisori prin care li se va spune că nu e cazul să mai vină la Suceava.

Anularea celor trei manifestări a fost luată de mai marii Centrului Cultural Bucovina, Vasile Ursachi şi Călin Brăteanu (foto jos).

Nimeni nu ştie pe ce criterii au fost numiţi cei doi în aceste funcţii importante, din care trag sfori, împart bani în mod discreţionar şi îşi văd de propriile interese. Probabil, politice şi de slugărnicie. Mai tăcuţi decât mormintele, Ursachi şi Brăteanu sunt prezenţe aproape deloc vizibile pentru lumea externă. Conferinţele de presă pe care cei doi le organizează sau la care participă sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. Dacă în cazul lui Ursachi există scuza că e mai nou în funcţie, Brăteanu nu se poate ascunde nici măcar sub această jalnică explicaţie. Până la urmă, atât Vasile Ursachi, cât şi Călin Brăteanu sunt reprezentanţii unei instituţii cu un director general şi patru directori adjuncţi, care nu face altceva decât să îngroape cultura suceveană prin non-acţiuni şi manifestări poticnite şi lipsite de coordonare.