Shares

Zilele trecute am citit nişte explicaţii care m-au lăsat cu gura căscată, motiv pentru care am apelat la un specialist pentru a afla adevărul.

 

Mai exact, primarul Ion Lungu ne-a luminat despre motivele pentru care municipiul Suceava este plin de gropi.

Înainte să comentez aberaţiile, repet, în baza unei discuţii, cu o persoană în temă, vă reamintesc declaraţia: „A venit primăvara şi aşa cum se întâmplă în fiecare an, apar găuri în şosea. Fenomenul acesta nu se întâmplă numai la Suceava. Găuri în asfalt apar în toată România. Trebuie reactualizată formula de asfalt, să se ţină cont şi de schimbările climatice, pentru că acum există diferenţe enorme, de 60 – 70 de grade, între temperaturile minime şi maxime din timpul anului. Iarna se ajunge la temperaturi de -30, -35 grade Celsius, iar vara urcă până pe la 40 de grade Celsius. În plus, astăzi nu se mai fabrică bitum în România, tot se aduce din alte ţări, unde este standardizat la alte condiţii climaterice şi necesităţi. E o problemă mai complexă cu asfaltul şi cu modul în care apar gropile”.

Îl contrazic aici pe primarul Ion Lungu cu un argument de la numai 60 de km. În Câmpulung Moldovenesc sunt străzi care au fost asfaltate acum 4-5 ani şi nu au apărut gropi. Vorbim de un oraş nu doar din România, ci chiar din judeţul Suceava, başca şi din zona de munte, unde temperaturile sunt mai mici ca în oraşul reşedinţă de judeţ, iar ninsorile mai frecvente.

strada luceafarului3

 

Ce să mai spun de ţări cum este Egiptul, spre exemplu, acolo unde variaţiile de temperatură sunt de 50 de grade în doar 24 de ore. Ei bine, acolo nu apar gropi.

Explicaţia este cu totul alta. Nu se respectă reţeta de fabricaţie şi se fură. Iar dacă se fură nici calitatea nu este cea corespunzătoare şi consecinţa este apariţia gropilor.

Este inadmisibil ca după ce ai asfaltat o stradă în urmă cu mai puţin de doi ani aceasta să fie acum plină de gropi. Şi dau exemplul concret de pe strada Luceafărului din municipiul Suceava, o stradă pe care nu există trafic greu.

Altă explicaţie în afara celei că nu s-a respectat reţeta nu există. În rest, ceea ce ne spune Ion Lungu sunt poveşti de adormit copiii. Ştiţi ce mi-a spus specialistul pe care l-am sunat să-l întreb de afirmaţiile edilului Sucevei: „Tu chiar crezi toate prostiile?”.