Shares

Construcţia noii centrale termice care ar urma să deservească municipiul Suceava are mari şanse să nu se mai realizeze.

Chiar dacă au promis că în vara acestui an vor porni parţial centrala, iar la toamnă aceasta va funcţiona la capacitate maximă, reprezentanţii ADREM INVEST se confruntă cu probleme serioase. Lucrările la investiţia anunţată ca o mare realizare sunt ca şi inexistente, iar banii direcţionaţi spre Suceava întârzie.

La un moment dat, cei de la ADREM INVEST au anunţat că doresc să contracteze un împrumut pentru a finaliza investiţia. Au fost contactate mai multe bănci în vederea creditării, dar până acum nu s-a concretizat nimic. Raiffeisen a fost, se pare, prima instituţie bancară care a spus „pas” cererii de finanţare şi asta pentru că relaţiile contractuale cu Termica Suceava nu au fost tocmai cele mai strălucite, mai ales în ultimii ani.

UniCredit Ţiriac a fost contactată şi ea pentru acest împrumut. Valoarea sumei solicitată se ridică la 100 de milioane de euro, iar pentru a acorda acest credit au început discuţiile cu reprezentanţii ADREM INVEST.

La Suceava s-a deplasat chiar Ion Ţiriac, cu câteva zile înainte de Crăciun, care după ce a analizat situaţia a dorit garanţii de 600 de milioane de euro. Cum cei de la ADREM INVEST nu au venit cu aceste garanţii, s-a încercat un artificiu. S-a propus garantarea cu SC Termica SA, dar cum activele şi terenurile acestei societăţi sunt deja girate, totul a picat. Aşa se face că în prezent construcţia noii centrale termice este în aer şi s-ar putea să rămână la fel pentru mult timp.