Shares

„Două la primărie, două la prefectură, patru la biserica Sf. Niculai…”, cam aşa număra Pristanda, personajul creat de Caragiale în opera „O scrisoare pierdută”.

La peste un secol distanţă, numărătoarea buclucaşă pare să fi revenit în actualitate. De această dată cu preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, în prim plan.

Ieri, Nechifor a anunţat că numărul turiştilor prezenţi în judeţul Suceava în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an a fost cu 25% mai mare faţă de anul trecut.

Nu s-au prezentat cifre concrete, ci doar estimări. În aceste condiţii, mă întreb de unde o fi scos Cătălin Nechifor hoarda de turişti care a cotropit Bucovina.

Ca să fiu sincer, eu cred că au fost mai puţini turişti în acest an în judeţ faţă de anul trecut. În săptămâna dinaintea Paştelui am sunat la vreo 4-5 pensiuni din zona Vama – Moldoviţa pentru a mă interesa de preţuri, oferte şi gradul de ocupare. Toţi, dar absolut toţi cei cu care am discutat, şi mă refer aici la proprietari de pensiuni acreditate şi introduse în circuitul turistic, s-au plâns că nu oferte pentru a închiria camerele.

La acea vreme, operatorii de turism au precizat că românii preferă Bulgaria, unde pachetele sunt foarte atractive din punct de vedere financiar, Sărbătorile Pascale suprapunându-se şi cu zilele libere acordate de Guvern de 1 mai.

Să dea Dumnezeu să mă înşel eu şi numărul turiştilor să fi fost mai mare, nu cu 25%, ci cu 75%, faţă de anul trecut, dar am serioase motive să mă îndoiesc. Dacă estimarea mea e greşită, îmi cer scuze de pe acum lui Cătălin Nechifor.