Shares

Alegerile de ieri de la liberali au fost cel mai important subiect politic din ultima perioadă la nivel judeţean. Cu o structură măcinată de demisii, trădări şi oameni care se complac în non-combat, liberalii au fost nevoiţi să schimbe aproape tot.

Din lipsă de materie primă, dacă-mi este permis să mă exprim aşa, pe baricadele din fruntea partidului au ajuns oameni care un trecut în politica locală, iar unii dintre ei deloc încântător. Să începem cu preşedintele ales, Alexandru Băişanu. Este un tip care ştie să mânuiască vorbele, dar din punct de vedere organizatoric nu ţin minte să fi avut prea mult succes. Başca faptul că a mai trecut şi pe la alte partide, aşa încât nu-l pot suspecta de gândire liberală. Oscilaţiile sale pentru un partid sau altul au răbufnit, chiar dacă mai puţin vizibil, după alegerile pierdute la parlamentarele de anul trecut, când a tratat dintr-un capăt al altuia al spectrului politic pentru a-şi asigura un loc călduţ. Nu a fost să fie, aşa că s-a resemnat cu PNL, un partid de opoziţie.

Pentru Băişanu va fi testul de maturitate în fruntea organizaţiei judeţene a PNL Suceava, mai ales că va avea tampoane serioase cu alţi doi politicieni versaţi, şi i-am numit aici pe Gheorghe Flutur şi Gavril Mîrza.

Din punctul meu de vedere a început cu stângul. Şi nu mă refer aici la acei posibili votanţi liberali pe care i-a îndepărtat la alegerile de ieri, ci mai degrabă la oamenii cu care Băişanu a ales să plece la drum.

baisanu pnl

“Tractoraşul” Brînduşel Nichitean zice-se că este un foarte bun organizator şi muncitor, aşa după cum îl recomandă şi cuvântul cu care l-au blagoslovit mai vechii colegi de partid. Peste toate acestea rămâne acea fraudă de la alegerile din 2004, când Nichitean s-a votat singur de vreo 5 ori până să fie prins şi exclus din Senat. Eticheta de hoţ electoral nu i-o va mai dezlipi nimeni, niciodată, iar dacă pleci la drum, tu, ca partid, cu un asemenea om va fi extrem de dificil.

Printre susţinătorii lui Băişanu s-a numărat şi Mircea Grosaru. Cu fundul în două luntre şi cu gândul doar la un loc călduţ, Mircea Grosaru a fost trecut pe linie moartă în era “Flutur-Lungu”, iar apoi s-a pripăşit pe la italieni, fiind acum la al doilea mandat în Camera Deputaţilor. După alegerile de ieri a devenit membru al Biroului Permanent Judeţean al organizaţiei PNL Suceava şi tare sunt curios cum va ajuta partidul, mai ales că în paralel trebuie, cel puţin teoretic, să se ocupe şi de problemele etniei care l-a propulsat în Parlamentul României.

Nu ştiu dacă Băişanu este locomotiva liberalilor suceveni, dar ştiu sigur că unele vagoane au deraiat înainte ca trenul să plece din gară. Alegerile prezidenţiale din toamnă vor fi un test pentru Băişanu şi echipa sa, deşi nu cred că va fi unul concludent. Timp mai au vreo 3 ani să pună vagoanele în circulaţie. Rămâne de văzut dacă au ales acarii cei mai buni.