Shares

Foştii turnători la Securitate au ajuns pe cai mari. Mai grav este că doi oameni din judeţul Suceava s-au făcut fraţi de cruce cu unul dintre aceşti informatori la „Secu”.

Se întâmplă în România anului 2010, iar cei care şi-au dat acceptul să facă parte din echipa fostului colaborator al organelor de represiune din perioada comunistă se numesc Octavian Pungovschi şi Gheorghe Rusu. Ambii sunt din Vatra Dornei, primul fiind director coordonator al Clubului Sporturilor de Iarnă, iar al doilea director al Clubului Sportiv Şcolar din acelaşi oraş.

Pungovschi şi Rusu şi-au dat mâna şi voturile şi l-au susţinut pe deputatul PD-L de Argeş Sorin Buta pentru a fi ales preşedinte al Federaţiei de Bob şi Sanie din România. La schimb, au avut susţinerea pentru a fi aleşi vicepreşedinţi ai acestei Federaţii. Alegerile au avut loc sâmbătă, la Bucureşti, iar Buta a fost ales în detrimentul unui coleg de partid, senatorul Gabriel Mutu, cu scorul de 10 voturi la 8 voturi.

Cel cu care Octavian Pungovschi (foto) şi Gheorghe Rusu au semnat „pactul” este un fost inginer constructor, şi în timpul liber a mai practicat şi artele marţiale.

O fi având însă calităţi de bun manager, sau dacă nu, măcar de bun orator. Acest ultim aspect l-a dovedit cu vârf şi îndesat la începutul anilor 1980.

Pe 22 ianuarie 1981, actualul deputat PD-L a fost recrutat de Securitate, iar angajamentul l-a semnat exact doi ani mai târziu, pe 22 ianuarie 1983. Potrivit informaţiilor de la CNSAS, Sorin Bota a dat informaţii despre colegii de facultate, iar ulterior despre colegii de birou, când era inginer la Câmpulung Muscel, datele transmise făcând referire la nemulţumirea oamenilor faţă de regimul comunist. Pentru informaţiile oferite cu generozitate, „Horia”, cum era cunoscut parlamentarul actualului partid de guvernământ a primit şi bani frumoşi. Pe 6 noiembrie 1986, Sorin Bota a fost „convertit” în funcţia de informator al Inspectoratului Judeţean de Securitate Argeş, Securitatea Câmpulung, “pentru cunoaşterea unor aspecte negative din domeniul investiţiilor, cât şi pentru supravegherea unor elemente care se află în atenţia organelor noastre din cadrul Combinatului de Fibre Sintetice Câmpulung Muscel”.

Trebuie remarcat că la Curtea de Apel Bucureşti a fost dat un verdict deja, iar magistraţii de aici au decis că deputatul Sorin Boca a fost colaborator al Securităţii, aşa cum au considerat şi cei de la CNSAS. Soluţia mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acesta este omul cu care vor colabora Pungovschi şi Rusu. În momentul în care îţi dai acceptul de a fi mâna dreapta a unui om asupra căruia planează mari suspiciuni, propria-ţi calitate morală ridică mari semne de întrebare. De altfel, Pungovschi pare deja un lacheu bine înfipt al puterii actuale, o marionetă în mâna lui Gheorghe Flutur, asta dacă e să amintim doar scandalul cu tunurile de zăpadă pe care nu a fost în stare să le monteze la Vatra Dornei şi le-a oferit fraudulos primarului din Cârlibaba, pedelist fireşte, care urma să le monteze la o pârtie privată.

Ancheta care se zvonea că va începe în acest caz a fost închisă înainte de a se deschide vreun dosar, probabil tot la presiuni politice.