Shares

Adrian Graur, fostul rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, are toate motivele să-şi plângă în pumni.

Urmaşul său pe funcţia de rector, Valentin Popa, pe care l-a susţinut necondiţionat conduce instituţia într-un mod cel puţin curios.

Singura sa realizare, dacă poate fi numită aşa, este creşterea taxelor de tot felul, în unele cazuri chiar şi de câteva ori. Practic, din dorinţa de a face bani, birurile au crescut şi totul pe spatele studenţilor, care la finalul unei facultăţi vor constata că mai bine urmau cursurile unei instituţii de învăţământ particulare.

Justificarea ar fi aceea că taxele nu au mai crescut de câţiva ani. Corect şi nu prea. Şi asta pentru că rata inflaţiei în ultimii 4 ani în România a fost foarte mică, iar cursul de schimb euro-leu aproape că a stagnat. De exemplu, în mai 2009, euro era cotat la BNR la 4,15 lei, iar acum este 4,34 lei. Devalorizarea a fost mică în comparaţie cu taxele care au crescut de 3-4 ori, aşa că eu nu văd nici o justificare.

O altă „realizare” a lui Valentin Popa este distrugerea şi ciunţirea parcului din faţa Universităţii. Nu ştiu cine i-a dat aprobări pentru lucrările de acolo, dar mie mi se pare un adevărat genocid ecologic.

În rest, nu am văzut nimic deosebit în activitatea rectorului Valentin Popa. Iar perioada de graţie care i se acordă oricărui nou venit într-o funcţie a trecut.

Oare Aurel Burciu s-ar fi descurcat mai bine?