Shares

Austriecii de la Schweighofer ne tot prezintă cifre prin care vor să ne demonstreze că nu ei sunt vinovaţi de tăierile masive de păduri din România.

Cu alte cuvinte, nu noi, ci voi sunteţi ăia răi. Situaţia nu stă chiar aşa cum vor să ne-o inducă bunii austrieci. În realitate, Schweighofer e în spatele acestor rele, şi asta pentru că lemnul tăiat de diferite firme ajunge aproape fără excepţie în malaxoarele de prelucrare de la firma austriacă.

Recent, Agent Green a publicat un reportaj filmat în perioada 2009-2015 despre exploatările forestiere. În material sunt prezentate zonele din Retezat afectate de exploatări forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemn exploatat de firme terțe în zona Râu-Șes și Câmpușel. La Câmpușel, firma austriacă chiar deține teritorii din PFI (Peisaj Forestier Intact) care i-au fost vândute ilegal de composesoratul Câmpu lui Neag. Pădurea – un amestec natural de fag și conifere este certificată FSC și a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006 imediat după achiziție informeaza agrointel.ro.

Exploatările forestiere din ultimii ani din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan au condus la dispariția ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei, se arată într-un comunicat al organizației Agent Green.

padure taiata nou3

Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat în instanţă pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut”, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Peisajul Forestier Intact a fost descoperit de cercetători în 2006 și confirmat de un nou studiu știinţific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în anul 2007. Guvernul României a ignorat acest studiu care a inclus și un set de recomandări pentru protejarea prin lege a acestui tezaur național și European. PFI a fost confirmat și de studiul publicat de Agent Green în “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Române în mai 2011.

Conform criteriilor știinţifice, un PFI măsoară cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Nu înseamna ca Retezatul este complet distrus. Înseamnă ca mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploatări forestiere și construcţii de infrastructură”, a mai menţionat Gabriel Păun.

Pe de altă parte, la fabrica de la Dorneşti a celor de la Schweighofer fluxul de material lemnos care intră pentru procesare se pare că este în permanentă creştere. Pe lângă pădurile României, la Dorneşti intră zilnic, dacă informaţiile mele sunt corecte, şi câte 3 trenuri cu lemn din Ucraina. Cu alte cuvinte, afacerile austriece duduie pe spinarea proştilor din România şi Ucraina.