Shares

Atentatele teroriste de astăzi de la Bruxelles nu fac altceva decât să confirme ceea ce ştiam de mai multă vreme: sfârşitul unei lumi.

Europa nu va mai fi niciodată ce a fost acum câţiva ani. Nu vei mai merge la Paris, Roma sau Londra fără să-ţi pui întrebarea: oare va exploda vreo bombă? Sunt temeri fireşti şi tot mai palpabile în ultima perioadă.

După atentatele de la Paris de anul trecut, la Bruxelles au avut loc zeci, poate sute de percheziţii, au fost audiate persoane suspecte de legături cu organizaţiile teroriste. Zile în şir orice activitate a fost întreruptă pentru a permite forţelor de ordine şi serviciilor speciale să-şi facă treaba.

atentat bruxelles

A ajutat asta cu ceva? Răspunsul nu trebuie să-l mai ofer, ar fi de prisos. Pe de altă parte, nu exclud ca o parte din acţiunile teroriste să fi putut fi dejucate, dar din dorinţa de a obţine fonduri suplimentare pentru anumite sectoare s-a mers pe ideea sacrificării unor nevinovaţi. Dacă s-a întâmplat aşa ceva este foarte grav, dar rezultatul va fi acela că vom avea o societate europeană tot mai temătoare, în care statul poliţienesc va deveni prioritar.

Pentru mine este clar că Europa este în declin, iar globalizarea este poate cel mai mare rău care ni se putea întâmpla. Iar acesta este abia începutul.

Pe de altă parte, nu pot să nu remarc disproporţiile în ceea ce priveşte mediatizarea atentatelor de la Bruxelles şi cele care au avut loc în Turcia, la Ankara şi Istanbul, în care şi-au pierdut viaţa zeci de oameni.

Europenii de la Bruxelles sunt superiori oamenilor care trăiesc în Turcia? Mă îndoiesc. Sau poate ceea ce se petrece acolo nu-i de interes pentru europeni şi securitatea pe continent?