Shares

Atacurile teroriste de vineri seară de la Paris sunt o pată neagră pentru istoria umanităţii, dar şi pentru tot ceea ce încă mai înseamnă Uniunea Europeană şi valorile pe care le-a promovat.

Papa Francisc, dar şi preşedintele Franţei au declarat răspicat că e începutul celui de-Al Treilea Război Mondial. Sunt termeni duri, dar care ar putea fi extrem de reali.

Pentru mine, Europa este acum un mare tărâm al nesiguranţei şi al neliniştii. Un tărâm în care candela aprinsă este mai tare ca orice politică, acea candelă care se vede la Paris la Bucureşti şi de la Berlin la Lisabona.

Din păcate, nu este lumina speranţei, ci plânsetul care poate însoţi sfârşitul unei lumi, a unei civilizaţii.

Cosntruită prost şi pe principii inegale, Uniunea Europeană se dărâmă încet-încet. Iar loviturile vin de peste tot, inclusiv din interior.

candele aprinse

 

În Polonia, unul dintre cele mai mari state ale UE şi cu una din economiile cele mai solide, pare să devină prima care contestă acest colos cu picioare de lut. Venirea la putere a naţionaliştilor a continuat miercuri cu un marş impresionant la Varşovia. Între 25.000 şi 50.000 de oameni, în funcţie de cine a făcut estimările, au participat la o acţiune organizată de extrema dreaptă. Iar mesajele de acolo spun totul: „EU macht frei” (cu referire la sloganul „Arbeit macht frei” afişat pe porţile de la Auschwitz şi care înseamnă „munca te eliberează”), dar şi un steag al Uniunii Europene ars.

Şi suntem în mijlocul Europei, nu la Damasc sau în vreo altă zonă aflată sub influenţa islamiştilor radicali.

Iar acţiunea a fost organizată cu doar două zile înainte ca Franţa să fie zguduită de atentatele de o gravitate ieşită din comun. Printre agresori se pare că ar fi şi o persoană care a ajuns pe tărâm european în marele val al emigranţilor, unul care continuă să se reverse ca un tzunami peste bătrânul continent.

Cine poate şti câţi adepţi ai statului ISIS se află deja în Europa şi pregătesc alte atacuri sângeroase. Sau câţi vor mai veni alături de oamenii care într-adevăr fug din calea terorii. Cert este că Europa a încetat să mai existe aşa cum o ştiam noi. Clădită pe temelii de nisip, EU îşi trage ultima suflare, un sfârşit previzibil, strict coroborat cu politicile prost gândite, dar pe care Bruxelles-ul şi Berlinul au dorit cu tot dinadinsul să le implementeze şi să le impună.