Familia Medici, bancherii Europei, parte din istoria Florenţei
Dacă vizitaţi Florenţa, obligatoriu paşii vă vor purta spre Dom, spre Galeriile Ufizzi sau spre Ponte Vechio.
Sunt unele dintre cele mai importante repere ale istoriei oraşului şi, ca atare, sunt şi cele mai aglomerate zone, iar cozile de acces sunt indispensabile.
Dar, Florenţa are şi alte locuri de mare interes, dar nu la fel de celebre. Unul din aceste locuri este biserica San Lorenzo, construită de una dintre cele mai celebre familii din Europa Medievală. Aproximativ 300 de ani, istoria Florenţei a fost legată de familia Medici, practic primii bancheri moderni ai Europei. Această celebră familie nu doar că a fost extrem de influentă, ci şi extrem de bogată, iar mărturie stau ctitoriile rămase în picioare şi astăzi în Florenţa.
După cum spuneam, biserica San Lorenzo este un lăcaş de cult ridicat pentru familia Medici. Aici se află două amvoane, ultimele opere ale lui Donatello, pe care însă le-au finalizat studenţii acestuia.
Sunt impresionante şi merită văzute. Aici se regăseşte amprenta şi altor artişti celebri din perioada renascentistă, printre care Michelangelo şi Brunelleschi.
Din exterior, biserica pare una sărăcăcioasă, dar asta pentru că trebuia placată cu marmură, aşa cum a gândit-o Michelangelo, dar acest proiect nu avea să mai fie dus la final niciodată.
Într-o laterală a bisericii se află capela familiei Medici. În corpul principal sunt şase sicrie ale celor mai importante personaje din familia Medici. Este vorba de şase principi care îşi trăiesc somnul de veci într-un dom identic cu cel din piaţă, dar realizat la dimensiuni mai mici.
Iar ca să vă daţi seama de puterea pe care o avea această familie în perioada de maxim apogeu, la un moment dat unul dintre ei a ajuns Papă, sub numele de Leon al X-lea.
Tot aici se află o capelă pentru rugăciune, unde se regăsesc şi sculpturi ale lui Michelangelo, dar şi ale unor elevi ai acestuia.
Istoricul familiei se termină brusc, undeva înainte de 1800, dar tot ce au făcut rămâne parte din istoria Florenţei şi a Europei.
Fireşte, cu bune şi rele, cu perioade în care au fost alungaţi efectiv din Florenţa, pentru a reveni, a fi alungaţi din nou şi pentru a veni încă o dată pe malurile râului Arno.