Shares

Am plecat spre Lisabona cu o oarecare strângere de inimă, nu aş putea spune din ce cauză, dar am sfârşit prin a-mi dori să revăd acest oraş superb. Străduţe înguste, tramvaie vechi folosite deopotrivă de turişti şi localnici în drum spre serviciu şi terase pline cu oameni joviali.

Aceasta este în câteva cuvinte Lisabona, un oraş care încântă prin istoria marilor navigatori, dar şi prin construcţiile gigant din ultimii ani.

Castelul Sao Jorge este fără doar şi poate una din principalele atracţii ale Lisabonei. De aici se deschide o privelişte de vis (foto 1). Fluviul Tejo şi ambarcaţiunile care circulă pe apă, clădirile vechi ale oraşului şi forfota văzută de sus te fac să te îndrăgosteşti şi mai mult de Lisabona.

vedere de la castelul san jorge

Dacă ai noroc, o să găseşti şi ceva muzicanţi ambulanţi din ţări africane, care încântă atât urechea cât şi privirea.

Tramvaiele şi elevatoarele sunt o altă atracţie pe care nu trebuie s-o rataţi. Pe străduţele înguste ce şerpuiesc pe dealurile Lisabonei îşi fac loc tramvaie vechi. Ca turist este obligatorie o plimbare cu acest mijloc de transport, din care poţi vedea oraşul. Şi elevatoarele (foto 2) sunt vânate de turişti, iar o urcare sau coborâre face toţi banii, adică 0,8 euro.

elevator

Avantajul este că te poţi opri imediat ce ai obosit. Terasele sunt cu sutele, iar o masă completă într-o zonă nu foarte turistică te face să scoţi din buzunar numai 7 euro. Şi nu pleci flămând, iar de la masă nu trebuie să te ridici înainte de a degusta un vin de Porto sau din alte podgorii ale Portugaliei.

Unul dintre cele mai vizibile locuri din Lisabona este statuia lui Isus (foto 3). Copia mai mică a monumentului de la Rio, din Brazilia, este impresionantă. De la înălţimea celor 80 de metri ai soclului pleacă şi statuia propriu-zisă, care măsoară alţi 25 de metri. Priveliştea de sus este unică şi nu trebuie ratată, iar podul care traversează fluvial Tejo, o copie după Golden Gate, se vede în toată splendoarea sa.

statuia lui isus

Oceanariul, al doilea ca mărime din Europa, este o desfătare a faunei şi florei din adâncuri. Principalele atracţii sunt pinguinii (foto 4), cărora le-a fost creat un climat apropiat de cel real, şi vidrele jucăuşe şi care atrag ca un magnet vizitatorii. Un bilet costă 11 euro, iar la final gândul e că trebuie să revii.

pinguini la oceanario

La ieşirea din Oceanariu te aşteaptă o plimbare cu telegondola. Imaginea panoramică (foto 5) este incitantă, mai ales că din cabină se poate vedea o mare parte din podul Vasco da Gama, care are o lungime de 17 km.

telegondola si podul vasco da gama

Din itinerariul unei excursii la Lisabona nu trebuie omis cartierul Belem. Aici se găseşte Mănăstirea San Jeronimo, o adevărată capodoperă arhitectonică şi care ascunde şi mormântul unui portughez celebru, navigatorul Vasco da Gama.

Şi tot aici se află celebra Pasteise de Belem (foto 6), deschisă în 1837. Degustarea produselor de patiserie de aici nu face altceva decât să-i apropie şi mai mult pe turişti de pitoreasca Lisabona.

pasteis de belem

La doar câteva sute de metri se află muzeul trăsurilor (foto 7). Piese unicat, folosite de mari capete încoronate sau la curţile regale şi imperiale, pot fi admirate, nu şi atinse, cu explicaţiile de rigoare despre fiecare exponat.

muzeul trasurilor

La circa 30 de km de Lisabona se află Palatul Sintra (foto 8). Pentru o vizită aici ar trebui să vă rezervaţi o zi întreagă. Oceanul Atlantic se deschide privirilor de pe zidurile acestui castel cochet şi viu colorat. Imensul parc din zonă şi castelul maur sunt alte două etape importante ale unei zile care va fi uitată cu greu.

castelul sintra1

De la Sintra până la cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca, mai sunt doar câţiva kilometric. Malul stâncos şi abrupt în care apele oceanului lovesc furioase şi florile galbene de aloe vera dau senzaţia că orice vis poate deveni realitate (foto 9). Pentru mine a fost cel mai frumos loc pe care l-am vizitat în Portugalia.

cabo da roca

Singurul regret este că nu am ajuns la un local cu muzică fado, dar poate cu prima ocazie.