Impresii din vacanţă

Nicosia, capitala cu picioarele în două ţări

Probabil caz unic în lume în acest moment, Nicosia este capitala care se află cu picioarele în două ţări.

Evenimentele sângeroase din timpul Războiului Civil în care ciprioţii greci s-au confruntat cu ciprioţii turci a dus la această soluţie de compromis. În ciuda acestui impediment, Nicosia se poate vizita fără probleme. Singura condiţie e să ai la tine şi paşaportul.

Pe strada principală Ledra la un moment dat îţi apare în faţă punctul de trecere a frontierei instituit de Cipru, iar după ce traversezi fâşia verde şi eşti verificat la punctul de trecere turcesc poţi continua vizita Nicosiei. Poate părea o ciudăţenie, dar a fost singura modalitate în care s-a instaurat pacea.

zona neutra din capitala ciprului

Revenind la capitala Ciprului, aceasta merită vizitată o zi de cei care ajung în Insula Afroditei. Am să vă dau şi câteva repere, atât din partea greacă, cât şi din partea turcă a Nicosiei.

Centrul istoric nu este foarte mare, iar străduţele înguste sunt un adevărat labirint.

pe strazile din nicosia

Aici se găseşte şi o biserică veche de aproximativ 400 de ani, în acelaşi ton cu celelalte biserici ortodoxe greceşti.

Seamănă foarte mult cu lăcaşurile de cult din România, cu diferenţa că sunt scaune pentru enoriaşii care o frecventează.

biserica ortodoxa din nicosia

De pe strada Ledra se poate urca într-un punct de belvedere, la etajul 11 al unei clădiri. De aici se vede totul ca în palmă, iar fiecare obiectiv are şi explicaţii care pot fi accesate de pe mai multe touch-screen-uri. Sare în ochi un imens steag al Turciei, amplasat pe un deal din apropiere, unul care te pregăteşte pentru trecerea frontierei prin mijlocul oraşului.

partea turca a nicosiei, vazuta din partea greaca

Odată ajuns în partea turcească, ai parte de acelaşi peisaj cu străduţe mici şi comercianţi la tot pasul. Buyuk Han este un punct de atracţie. În trecut, aici se adunau drumeţii care puteau înnopta, aveau acces la apă şi îşi puteau adăposti animalele. Acum, Buyuk Han este un loc în care înfloreşte comerţul, iar turiştii toropiţi de soarele Ciprului se pot ascunde sub umbrelele teraselor.

buyuk han

La numai vreo 200 de metri dai peste Moscheea lui Selim, fostă Biserica Sf. Sofia. Ca peste tot pe unde au cucerit popoare, otomanii nu au demolat biserica existentă. I-au adăugat două minarete şi au transformat-o în moschee. Numele ei vine de la sultanul Selim, cel care a cucerit Ciprul.

moschea selim

Tot în partea turcă se află şi sediul a ceea ce a fost cândva sediul administraţiei coloniale britanice din Cipru. Pentru că, timp de aproape un secol, până în 1960 când şi-a obţinut independenţa, Ciprul a făcut parte din imperiul colonial britanic.

sediul administratiei coloniale britanice

Iar pentru curioşi, aici se poate degusta berea turcească Efes, care musai trebuie comparată cu berea cipriotă Keo. Şi tot ca detaliu, în partea turcă se poate plăti şi în euro şi în lire turceşti, iar case schimb valutar se găsesc la tot pasul.

Odată revenit în partea grecească a Nicosiei, poarta Famagusta este un alt punct de atracţie. Este un loc pe unde se putea intra odinioară în cetatea Nicosia, de-a lungul zidului de apărare.

poarta famagusta

În apropiere există şi un complex muzeal în care pot fi admirate sute de icoane bizantine, unele dintre ele vechi de sute de ani.

Un ultim punct vizitat a fost Muzeul de Arheologie al Ciprului. Aici am găsit ceva cu totul neaşteptat. O armată de peste 2.000 de soldaţi de teracotă. Până la vizita în Cipru puteam să jur că aşa ceva există doar în China.

soldatii de teracota din cipru

Se vede că orice ieşire de acest fel are darul de a-ţi îmbogăţi nivelul de informaţii. E un muzeu nu foarte mare, dar care arată zbuciumul acestei mici insule, una care a trecut prin multe ocupaţii şi stăpâniri.

Între timp, se află sub dominaţia turiştilor. Ce-i drept, în această perioadă nu era foarte multă lume, dar temperaturile de 23-24 de grade Celsius au fost extrem de plăcute pentru a afla mai multe despre Insula Afroditei.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button