Impresii din vacanţă

Adamclisi, istorie în aer liber

Istoria înaintaşilor noştri are doar câteva puncte de reper. Despre daco-geţi ştim mai multe pentru că au intrat în coliziune cu mari imperii ale vremurilor. Dar chiar şi aşa consemnările sunt puţine, iar vestigiile care să amintească despre vremurile de acum 2.000 de ani şi mai puţine.

Adamclisi este, alături de ceea ce a mai rămas prin munţii Orăştiei, unul din puţinele locuri din România care mai amintesc de confruntările sângeroase dintre dacii conduşi de Decebal şi legiunile romane conduse de împăratul Traian. 

La Adamclisi, localitate situată în Dobrogea, e istorie în aer liber. În afara monumentului Tropaeum Traiani, la Adamclisi se mai găseşte şi o cetate. Din ea au mai rămas acum doar ruine, dar ghidul de la Tropaeum Traian spune că în jurul anului 200 d.C. fusese ridicat la rangul de Municipiu, ceea ce însemna o putere economică şi strategică importantă şi o populaţie estimată la cel puţin 10.000 de suflete.

În interiorul cetăţii de la Adamclisi se află şi ruinele unei biserici (foto 1 jos), mai mare decât Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

ruinele bisericii din cetatea adamclisi

Revenind la monumentul Tropaeum Traiani, acesta a fost reconstruit în urmă cu vreo 30 de ani, iar istoricii spun că există toate motivele pentru a susţine că forma actuală este cea finalizată cu fix 1.900 de ani în urmă.

Are 42 de metri înălţime şi tot atâta în diametru şi putea fi văzut din orice direcţie în toată măreţia lui.

Inginerii Imperiului Roman au amplasat pe acoperiş bucăţi de piatră cioplită, iar scurgerea apei se făcea prin gura unor lei ornamentali care captau precipitaţiile cu ajutorul unor ţevi de plumb. Totul a fost calculat în aşa fel încât apa nu lovea treptele monumentului ci cădea la o oarecare distanţă.

tropaeum traiani

Tropaeum Traiani (foto 2 sus) impresionează şi astăzi, chiar dacă nu deţine nici un record în materie de construcţii.

Este un pic din istoria noastră, un monument ridicat pentru a aduce aminte de războaiele daco-romane din 101-102, dar şi pentru a cinsti măreţia Imperiului Roman aflat în plină ascensiune în acel moment.

Articole asemănătoare

Back to top button