Impresii din vacanţă

Din Suceava la Hotin şi Kamenitz Podolsk

Cetatea Hotin este cunoscută ca una din „perlele” domnitorului Ştefan cel Mare, care asigura paza hotarelor Moldovei medievale, alături de alte cetăţi de graniţă cum ar fi cele de la Soroca sau Tighina, toate trei pe Nistru.

Cu un sprijin istoric de nădejde alături am purces la drum şi am plecat spre Hotin, acum în Ucraina. Pentru cei care doresc să meargă în această direcţie trebuie să ia în calcul nişte drumuri cam denivelate şi în care îţi poţi sparge baia de ulei destul de uşor dacă nu conduci cu ceva atenţie.

cetatea hotin2

Refăcută în perioada sovietică, Cetatea Hotin este aşezată pe malul drept al Nistrului într-un cadru natural foarte frumos. Ca un amănunt de culoare, cunoscut poate mai puţin, Cetatea Hotin a ajuns în posesia lui Ştefan cel Mare spre finalul domniei acestuia, când a acceptat să fie vasalul regelui Poloniei, iar acesta, în semn de mulţumire, i-a dăruit cetatea.

cetatea hotin1

La numai 25 de km de Hotin se află o altă cetate, dar şi un oraş medieval păstrat destul de bine: Kamenitz Podolsk (Cameniţa mai pe româneşte). Aici, dar şi la Hotin, au fost trase scene din filme istorice, şi aş aminti aici doar Taras Bulba.

cetatea kamenitz podolsk

Situat în apropierea canionului săpat de râul Smotrici, Kamenitz Podolsk este un orăşel diferit faţă de ceea ce oferă Ucraina în cea mai mare parte a ei, iar dacă doriţi să-l vizitaţi vă recomand s-o faceţi.

Nu trebuie să rataţi în Kamenitz Podolsk biserica Sf. Petru şi Pavel. Este cunoscută şi sub denumirea de biserica cu minaret. Istoria am aflat-o, cum altfel, de la Radu Bruja, lector al Facultăţii de Istorie-Geografie de la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava. În scurta perioadă cât oraşul s-a aflat sub dominaţie otomană i s-a „ataşat” un minaret şi a fost transformată în moschee.

biserica cu minaret din kamenitz podolsk

La scurt timp, oraşul a ajuns pe mâna ruşilor, care nu au dărâmat minaretul ci, ca semn al victoriei asupra otomanilor, au aşezat pe minaret o statuie aurită a Fecioarei Maria, asta pentru că biserica este catolică.

Tot în această biserică se găseşte şi o altă ciudăţenie. Un nobil bogat din acele locuri a suferit cumplit după ce fiica sa de doar 19 ani a murit într-un accident de călărie. A ridicat în biserică un mormânt din marmură, un monument foarte frumos lucrat, iar alături se afla bustul său. Numai că, în aceeaşi perioadă sovietică, s-a produs o mică modificare. Capul bustului nefericitului tată a fost dat jos, iar în locul său autorităţile au lipit capul lui Lenin, care se află şi acum tot acolo. Încurcate sunt căile Domnului, aş adăuga eu.

Capul lui Lenin (in dreapta) a ajuns in locul care nu trebuie

Revenind la Cetatea Kamenitz Podolsk aceasta este una destul de mare şi nu a fost cucerită niciodată, iar de-a lungul istoriei a trecut când de o parte, când de alta a celor care au trecut prin zonă. Ca amănunt de culoare, într-unul din zidurile cetăţii se poate vedea şi acum o ghiulea care nu a mai explodat şi care stă pur şi simplu „înfiptă”.

zidul in care a ramas ghiuleaua

ghiuleaua neexplodata

O altă pată de culoare în Kamenitz Podolsk este un tab cu care se pot realiza excursii. Vopsit în galben, tab-ul are un traseu bine stabilit, prin oraş, pe câmp, dar şi prin apă, iar această excursie inedită nu duce lipsă de clienţi.

tab turistic

Cât despre preţuri, acestea sunt medii spre mici, undeva în jurul sumei de 4 lei pentru a vizita fiecare dintre cele două cetăţi, cu menţiunea că ar trebui să cunoaşteţi limba rusă sau ucraineană pentru a înţelege câte ceva din explicaţii. Cu engleza aveţi şanse mici, chiar infime.

Articole asemănătoare

Citiți de asemenea
Close
Back to top button