Impresii din vacanţă

Distracţii şi peşte la malul mării

O vacanţă pe litoralul românesc al Mării Negre nu înseamnă doar plajă şi baie. Adrenalina poate fi întinsă la maxim şi gusturile pot fi satisfăcute, dar toate acestea înseamnă bani. După bugetul fiecăruia, plăcerile se pot ajusta sau se poate ajunge la un compromis.

Pe timp de zi, monotonia de pe plajă poate fi spartă cu plimbări pe mare. Dorinţele se măsoară însă după portofel.

O plimbare cu ski jet-ul, de exemplu, costă 60 de lei pentru 10 minute. Ce-i drept, îţi oferă adrenalină şi senzaţia că eşti zeul mării. Adrenalină este şi la plimbarea cu banana.

ski jet si banana

Se lasă cu ceva băi forţate în largul mării, dar costă numai 10 lei, în timp ce o plimbare cu colacul tras de barca cu motor îţi solicită la maxim muşchii pentru a face faţă centrifugei. Plăcerea costă 20 de lei şi nu durează prea mult. Doar cât să-ţi poţi descleşta degetele la sosire.

Pentru clasici există şi varianta unei excursii în larg cu vaporaşele mici. O excursie costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. „Dragonul” care m-a dus pe mine mi-a adus aminte de maşinile sovietice, iar fumul evacuat de motorul pe motorină s-a împletit cu mirosul de mare. Există şi avantaje. Am reuşit să văd o pasăre de mare cum a prins un peşte şi l-a aruncat pe gât în doar câteva secunde.

Cât despre mâncare, aceasta este mai ieftină la restaurantele împinge tava sau la fast-food-uri.

O masă de peşte este ceva mai scumpă, dar măcar o dată pe parcursul vacanţei trebuie încercată.

Un borş de crap costă în jur de 10 lei, cu tot cu ardei şi pâine, în timp ce o saramură de crap, cu tot cu mămăligă şi usturoi, ajunge la 20 de lei.

saramura de crap

Pentru pretenţioşi mai există şi peşte rar şi scump, gen calcan, care urcă sensibil preţul unei mese.

Restaurantele de la plajă sunt ceva mai scumpe, dar până la urmă şi peisajul se plăteşte. De fapt, la Marea Neagră românească totul se plăteşte. Şi faptul că ai nimerit în week-end la bronzat te costă mai mult. Închirierea unui şezlong nu mai este 15 lei, ci 20 de lei, iar berea costă în jur de 3-4 lei la pahar şi 5-8 lei la sticlă. Asta dacă e să vorbim de berea obişnuită, pentru că sortimentele mai exclusiviste îţi scot din buzunar o sumă mai consistentă.

Seara, distracţia se mută la restaurante şi discoteci, în funcţie de gusturile, anii şi banii fiecărui turist.

Articole asemănătoare

Back to top button