Impresii din vacanţă

„Hatmanul” Nicolae Bulat şi Cetatea Soroca

De la Suceava până la Soroca sunt aproximativ 200 de km, o distanţă care nu este de natură să sperie şi care poate fi parcursă destul de lejer.

În afara faptului că, recent, Suceava şi Soroca s-au înfrăţit, între cele două localităţi există şi o altă legătură: cele două cetăţi.

Amplasată pe malul drept al Nistrului, Cetatea Soroca este unică în această parte a Europei şi poartă amprenta Renaşterii din Evul Mediu. Este construită circular, iar obiective similare mai sunt în Italia şi Anglia.

nisturl vazut din cetatea soroca

Ca date tehnice, actuala cetate din piatră a fost finalizată la 1499, pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare. Are o înălţime de 20 de metri şi ziduri cu o grosime de 3 metri, iar principala menire era aceea de a apăra Moldova de prădătorii din Est.

cetatea soroca2

Dintre cetăţile de pe Nistru este cea mai mică, dacă e să vorbim de dimensiuni, dar însemnătatea sa militară era una extrem de importantă.

cetatea soroca1

Deşi la mijlocul secolului al XVIII-lea a fost incendiată şi distrusă parţial, Cetatea Soroca s-a păstrat în condiţii destul de bune. O dovedeşte şi o fotografie aeriană veche de aproximativ o sută de ani şi care este expusă în interiorul cetăţii.

fotografie aeriana a cetatii soroca de acum circa 100 de ani

Aşa se face că în perioada în care Moldova a făcut parte din URSS operaţiunile de reabilitare nu au fost prea complicate, iar după ultimele lucrări derulate acum 10 ani s-a ajuns ca cetatea să arate aşa cum se vede acum.

cetatea soroca interior1

Totuşi, Cetatea Soroca ar fi una fără suflet dacă nu ar exista Nicolae Bulat. Un adevărat „hatman” al cetăţii, Nicolae Bulat este o istorie ambulantă în sine, un personaj care dacă nu exista trebuia inventat.

Timp de aproape o oră ne-a purtat prin istoria zbuciumată a locurilor, într-un stil cu totul şi cu totul aparte. De altfel, are şi o glumă, potrivit căreia e singurul om din Moldova care are o cetate pe care o poate admira în fiecare zi de la balconul apartamentului cu două camere în care locuieşte.

nicolae bulat

Dacă ajungeţi la Soroca şi veţi vizita cetatea să întrebaţi musai de Nicolae Bulat. Vă garantez că va fi o experienţă de neuitat.

Articole asemănătoare

Back to top button