Luminile „extraterestre”

Vă închipuiţi un cer cu multe nuanţe de verde fără ca gândurile să vă zboare la extratereştrii?
Ei bine, se poate şi aşa ceva. Se întâmplă spre Polul Nord, iar jocul luminilor de pe cerul din această zonă a planetei este de-a dreptul fascinant.
Este vorba de Aurora Boreală, un fenomen pe care merită să-l vezi măcar o dată în viaţă. Iar pentru asta îţi trebuie nu doar o mică doză de nebunie, ci şi mult noroc. Pentru că, Luminile Nordului sunt o adevărată loterie, poţi să mergi în cele mai bune locuri pentru privelişte şi să pleci acasă dezamăgit, cum, la fel de bine, poţi sta pe colacul de la toaletă şi ţi se deschid în toată splendoarea lor.
Cam de aşa ceva am avut parte şi noi, cei patru suceveni, care am fost la Tromso (69 de grade), undeva după Cercul Arctic al Norvegiei care începe la 66 de grade.
Liniştitul orăşel de provincie Tromso, cu vreo 65.000 de locuitori, este un adevărat magnet pentru turiştii care speră să vadă Aurora Boreală. De aceea, şi preţurile pentru o excursie organizată cu scopul de a vedea luminile „extraterestre” sunt piperate. Nu că altceva prin Norvegia ar fi prea ieftin, dar despre asta cu alt prilej.
Prima din cele patru seri petrecute la Tromso ne-a prilejuit câteva săgeţi verzi pe cerul înstelat. A fost ceva cu care făceam cunoştinţă pentru prima dată şi am fost cu toţii încântaţi. Se întâmpla undeva în partea de sus a oraşului, într-o zonă cu mai puţine lumini urbane.
A doua seară am sperat că vom avea parte de o feerie de culori şi forme, mai ales că toate condiţiile meteo indicau aşa ceva, respectiv un cer extrem de senin.
Deziluzie maximă. Ceea ce ni s-a arătat a fost chiar mai slab decât în prima seară, iar singurul aspect pe care l-am remarcat au fost câteva stele căzătoare. Dar pentru asta puteam sta şi acasă.
A treia seară nu ne-a permis să „vânăm” aurore pentru simplul fapt că norii erau jos. Ne mai rămânea o singură seară la dispoziţie pentru a nu pleca cu regrete din nordul Norvegiei.
Şi a fost seara noastră. Din acelaşi loc ca în prima seară am trăit ceva unic. O explozie de lumini, mişcare şi forme pe cerul senin din Tromso. Specialiştii spun că majoritatea aurorelor boreale sunt verzi, dar rar spre foarte rar au şi culoarea mov, respectiv galben. Noi am avut parte de toate aceste culori, iar spectacolul cerului a ţinut circa două ore.
Pentru mine a fost una dintre cele mai intense trăiri, iar dacă e să vă recomand o spun cu tărie: lăsaţi Bulgaria şi Turcia şi mergeţi şi vedeţi ceva de-a dreptul magnific.